Hvad er æteriske olier?

hvad er aromaterapi

Æteriske olier er koncentrerede, aromatiske planteekstrakter udvundet ved presning eller dampdestillation af blomster, bark, blade, frugter og rødder. De har været anvendt i tusinder af år til kosmetiske , naturmedicinske og religiøse formål.

Den nemmeste æterisk olie at få øje på, er den rene æteriske olie, der kommer ud af appelsinskal, når man presser. Appelsinskal indeholder store mængder olie, hvilket gør det til en af ​​de billigste olier at producere i modsætning til rosens kronblade, som har meget lidt olie i dem, hvilket gør det den dyreste olie. De fleste rose absolute olier, du kan købe er ikke rene og er normalt blandet med menneskeskabte kemikalier – derfor kan mange rosenolier ikke bruges terapeutisk og nogle er direkte giftige, hvis du bruger dem på huden – og hvorfor så bruge dem til at indånde?

Æteriske olier er meget koncentrerede og skal fortyndes med bæreolie/basisolie før påføring på huden.

En olie består af en kompleks sammensætning af mere end 100 forskellige organiske indholdsstoffer. Det er den kemiske sammensætning af de mange indholdsstoffer, som bestemmer oliens fysiske, kemiske og aromaterapeutiske egenskaber/virkning.

Hvad er absolutte olier?

Den delikate duft af mange blomster, som f.eks dem, man udvinder olier som rose og jasmin af, betyder at varmen fra dampdestillation kan skade olien, hvis den ikke udvindes meget omhyggeligt. Derfor anvendes et opløsningsmiddel til at ekstrahere absolutte olier, så man kan indfange duften uden risiko for at beskadige de skrøbelige blomster eller aromaen. Absolutter kan ikke certificeres økologisk.

Hvad indeholder æteriske olier?

De fleste bruger æteriske olier pga. deres terapeutiske virkning eller udelukkende for duft, men det er også spændende at vide lidt om virkestofferne i æteriske olier.

Naturen har kombineret en række kemiske komponenter i planter, som er helt unikke. Det er ikke lykkedes at fremstille olier kunstigt på et laboratorium med samme kemiske sammensætning og dermed heller ikke med terapeutiske egenskaber. Man kan skabe naturidentiske dufte i et laboratorium. En sådan kopi af en olie vil ikke have den samme terapeutiske virkning som den naturlige og rene æteriske olie.

Æteriske olier, som alle organiske forbindelser, består af carbonhydridmolekyler og kan yderligere klassificeres som terpener, alkoholer, estere, aldehyder, ketoner og phenoler mv.

Hver eneste olie har normalt mere end hundrede komponenter.

Herunder kan du se en oversigt over de vigtigste og mest forekommende bestanddele i æteriske olier:

Terpener:

Næsten alle planter indeholder terpener i mange forskellige opbygninger, lige fra simple til mere komplekse. Limonen og Linalool er en terpen. Begge stoffer er på listen over de 26 stoffer, der ifgl. EU lovgivning skal deklareres som allergifremkaldende. Du kan se listen her.

Terpener har antiseptiske, stimulerende og antiinflammatoriske egenskaber.

Phenoler:

Thymol og carvacrol er eksempler på fenoler. Fenoler er nok de plantestoffer, som har de bedste antiseptiske egenskaber. Thymol og carvacrol findes i f.eks timianolie  og kanelolie. Man bør anvende phenoler i lave koncentrationer og i korte perioder.

Alkoholer:

Der findes monoterpene alkoholer og sesquiterpene alkoholer. Monoterpene alkoholer har antispetiske og antivirale egenskaber og virker svampedræbende. Disse alkoholer har aromaterapeutisk også en opløftende virkning. Linalool og citronellol er monoterpene alkoholer og begger stoffer er på listen over de 26 stoffer, der ifgl. EU lovgivning skal deklareres som allergifremkaldende. Du kan se listen her. Linalool findes i langt de fleste æteriske olier.

Sesquiterpene alkoholer findes i tysk kamille, ingefær, patchouli, carrot seed, cedertræ, sandeltræ, sort peber, myrra, og frankincense.

Aldehyder:

Aldehyder har desinficerende, antiinflammatoriske og opløftende egenskaber. Aldehyder giver lemongrass og citronella og melissa den citruslignende duft og opfriskende egenskaber.

Ketoner:

Ketoner kan være giftige (i f.eks thuja og malurt), men har også terapeutiske regenererende egenskaber. Ketoner findes også i eukalyptus og rosmarinolie, hvor de har slimløsende egenskaber, ligesom de er nyttige for hudens regenerering. Olier med højt indhold af ketoner skal anvendes med forsigtighed.

Oxider:

Den væsentligste terapeutiske virkning af oxider er, at den virker slimløsende med 1,8-cineol – almindeligt kendt som eucalyptol.

Kumariner:

Nogle kumariner, som f.eks bergapten, er UV følsomme.  Olier der har et højt indhold af disse kumariner, er fotosensibiliserende, hvilket betyder, at de gør huden mere følsom og sensitiv overfor solens UV-stråler.

Olier som er fotosensibiliserende, bør aldrig anvendes på huden i forbindelse med solbadning eller længere ophold i solen.

Følgende olier kan misfarve huden, hvis den udsættes for stærkt sollys: angelica root, bergamot, kommen, spidskommen, kanel, ingefær, grapefrugt, lemon, lime, mandarin, orange og patchouli.

Coumarin er på listen over de 26 stoffer, der ifgl. EU lovgivning skal deklareres som allergifremkaldende. Du kan se listen her

Hvordan bruger jeg æteriske olier:

Massage: Brug max 2% i en basisolie 

Diffusere: Brug 3-6 dråber æteriske olier i noget vand i diffuseren. Du kan bruge flere æteriske olier på en gang, for den helt rigtige terapeutiske virkning og/eller for at skabe den perfekte stemning med skøn duft.

Hud og hårpleje: Tilføj æteriske olier til dine cremer, lotions og shampoo.  Bland max 2% æterisk olie til shampoo, cremer eller lotion.

Æteriske olier kan opbevares i ca. 1-2 år, hvis de opbevares i et køligt, mørkt område. Undtagelser er de citrusolier, som skal opbevares i køleskab, især i varmt vejr.

Forsigtig

De terapeutiske oplysninger om de enkelte olie er kun vejledende, og er baseret på traditionelle anvendelser gennem mange tusinde år. I alle spørgsmål vedrørende sundhed, skal du altid kontakte din læge.

Følgende olier kan misfarve huden, hvis den udsættes for stærkt sollys: angelica root, bergamot, kommen, spidskommen, kanel, ingefær, grapefrugt, lemon, lime, mandarin, orange og patchouli.

Børn og Babyer: Opbevar æteriske olier utilgængeligt for børn.

Graviditet: Brug kun æteriske olier i samråd med en kvalificeret aromaterapeut