Hvad er aromaterapi?

hvad er aromaterapi

Aromaterapi er brug af ​​æteriske olier, som er koncentrerede essenser udvundet fra blomster, frugt, frø, blade, rødder eller bark af planter. Der er mere end 400 æteriske olier. Nogle bruges i parfume eller kosmetik, men æteriske olier bruges også i alternativ behandling, hvor olierne bruges ud fra et holistisk syn, hvor olierne balancerer, harmoniserer og fremmer den generelle følelse af velvære for både krop og psyke. I aromaterapi forenes det fysiologiske, psykologiske og spirituelle.

Nogle af de mest populære olier er lavendel, rosmarin, eukalyptus, kamille, merian, jasmin, pebermynte, citron, ylang ylang og geranium.

Aromaterapeuter mener, at æteriske olier kan øge velvære og lindre stress.

Teorien bag aromaterapi er, at hver eneste æteriske olie har sine egne unikke egenskaber, der kan give sundhedsmæssige fordele. F.eks er det almindelig kendt, at lavendel kan hjælpe med søvnproblemer, og kan lindre muskelspændinger.

Du kan bruge æteriske olier på forskellige måder:

  • Massér de æteriske olier på kroppen. Her vil de optages gennem huden. Olierne skal fortyndes i en god basisolie.
  • Tilsæt olierne i et varmt bad. De skal altid fortyndes i basisolie inden du bruger dem i badevandet.
  • Brug æteriske olier i en aromadiffuser – det spreder de æteriske olier i luften og her får du glæde både af duften og af de aromaterapeutiske egenskaber.
  • Duft til olierne direkte af flasken.

Hvordan virker aromaterapi?

Aromaterapi virker på flere forskellige måder. En måde er, at du optager de æteriske olier gennem huden. En anden måde er gennem næsen ved brug af din lugtesans.

I vores næsehule er der omkring 40 millioner olfaktoriske neuron receptorer, der opfanger forskellige dufte og sender dem videre til lugtekolben. Lugtekolben er bindeleddet mellem din hjerne og din næse. Her sendes duftinformation til hjernen og du kan skelne mellem gode og dårlige dufte.

Æteriske olier kan anvendes til at stimulere det limbiske system. Det limbiske system er den del af hjernen, hvor lugtesansen findes. Når du bruger lugtesansen stimuleres følelser og forskellige kropsfunktioner. Derfor mener aromaterapeuter og holistiske behandlere at æteriske olier kan anvendes til at påvirke fysisk og psykisk trivsel.

Det limbiske system er en slags hukommelsesbank, hvor vores følelser af glæde, frygt, sorg, vrede m.m. lagres. Påvirkes du af en duft, kan det fremkalde en bestemt følelse. Dufte af mad, parfume og planter frigiver alle molekyler, der stimulerer din lugtesans. Her sendes der besked til hjernen, der fortolker lugten, som herefter skaber en reaktion i din krop – følelsesmæssigt og fysisk.

Nogle æteriske olier menes at have en anti-inflammatorisk virkning, som kan hjælpe med gigt og muskelsmerter. Andre menes at have egenskaber, der virker let mod smerter. Men mange af disse påstande er ikke blevet testet gennem forskning. Hvis du har sundhedsspørgsmål er det vigtigt at du går til lægen og tager lægeordineret medicin.

Nogle olier kan have lokale virkninger kendt som topiske virkninger. For eksempel tyder forskning på, at lavendel olie kan berolige huden efter lette forbrændinger.

Historien om aromaterapi

Historien om aromaterapi går tusinder af år tilbage. Selvom det ikke blev betegnet som aromaterapi før indtil begyndelsen af ​​1900-tallet, blev æteriske olier og planter allerede anvendt i bibelsk tid (frankincense nævnes som en af gaverne til det lille jesus barn.) Planteolier er nævnt flere gange i Bibelen.

Cleopatra var også kendt for at bruge æteriske olier i sine parfumer. Gamle grækere og romere brugte olier i deres medicinske behandlinger. Egypterne brugte krydderurter til at behandle både fysiske og psykiske problemer. I Østen, kinesiske og Indien har man i mange år kendt og brugt æteriske olier og udtræk af planter.

Den moderne aromaterapi begyndte med en fransk kemiker, Rene-Maurice Gattefosse. Det var ham, der opfandt udtrykket “aromaterapi” i 1937 med sin udgivelse af en bog af samme navn. Han var overbevist om, at olier havde antiseptiske egenskaber – mere magtfulde end de antiseptiske, der blev brugt på det tidspunkt.

Hvis du har spørgsmål vedrørende brug af æteriske olier, skal du kontakte en uddannet aromaterapeut.

De æteriske olier, du kan købe på Mimie.dk og deres beskrivelser, er ikke beregnet til at diagnosticere, helbrede eller forebygge sygdomme, og bør ikke anvendes som en erstatning for medicinsk behandling.

Aromaterapi er en omsorgsfuld, hands-on terapi, der søger at fremkalde afslapning og øge energi, for at mindske virkningerne af stress og genoprette tabte balance til sind, krop og sjæl. ”  – Robert Tisserand (Tisserand Aromatherapy)

Aromaterapi kan defineres som den kontrollerede anvendelse af æteriske olier til at opretholde og fremme fysisk, psykisk og åndelig velvære. ” Gabriel Mojay