Æteriske olier & allergi

æteriske olier og allergi

Bruger du produkter, der indeholder parfume, æteriske olier, farvestoffer og lignende kan du få en allergisk reaktion. Der er ikke større risiko ved at bruge æteriske olier end parfume eller naturidentiske duftstoffer. Er du parfumeallergiker, skal du selvfølgelig ikke bruge æteriske olier.

Mange af de allergifremkaldende stoffer forekommer naturligt, og er ikke skadelige for andre end allergikere, f.eks i bær, krydderier, nødder m.m. Du skal derfor ikke være nervøs for at bruge æteriske olier, hvis du ikke er allergiker.

Lov om 26 allergifremkaldende stoffer:

EU har lavet en liste med 26 stoffer, der kan give en allergisk reaktion. Du kan se listen nederst på denne side.

Ifølge kosmetikbekendtgørelsen skal 26 navngivne parfumestoffer angives, hvis de findes i en vis koncentration i produkter. De 26 parfumestoffer er stoffer, som mange har allergi overfor. Enten fordi de er meget allergifremkaldende eller fordi de anvendes hyppigt.

Nogle æteriske olier indeholder et eller flere af de 26 parfumestoffer og du skal altid inden brug af æteriske olier læse produktbeskrivelsen grundigt.

Æteriske olier anvendes blandt andet i parfume og kosmetik. De indeholder ofte mange forskellige stoffer og sammensætningen afhænger blandt andet af, hvilken plante og plantedel de stammer fra, hvor planterne vokser, hvornår de er høstet, og hvordan de er blevet behandlet.

Allergifremkaldende virkninger ses også ved brug af æteriske olier. De kan indeholde parfumestoffer – blandt andet nogle af de 26 deklarationspligtige. Stofferne er allergifremkaldende, uanset om de er naturligt eller kunstigt fremstillet.

Parfumeallergikere vil ifølge Videncenter for Allergi have lige så stor risiko for allergiske reaktioner fra naturlige æteriske olier som fra syntetiske parfumestoffer. (Kilde: Forbrugerrådet TÆNK)

Herunder finder du EU’s liste med de 26 deklarationspligtige stoffer:

A

Alpha isomethyl Ionone
Amyl cinnamal
Amylcinnamyl alcohol
Anisyl alcohol

B

Benzyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl cinnamat
Benzyl salicylat
Butylphenyl methylpropional

C

Cinnamal
Cinnamyl alcohol
Citral
Citronellol
Coumarin

D

d-Limonene

E

Eugenol
Evernia prunastri (egemos ekstrakt)
Evernia Furfuracea (træmos ekstrakt)

F

Farnesol

G

Geraniol

H

Hexyl cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde

I

Isoeugenol

L

Linalool

M

Methyl 2-octynoate

Æteriske olier & Solskoldning

Nogle æteriske olier giver lysfølsomhed. Det betyder, at de reagerer på lys såsom naturligt sollys, solarier, eller andre kilder til UV-stråler. Symptomer på lysfølsomhed kan omfatte lyserødt eller rødt hududslæt med blærer, skællende pletter eller hævede pletter på områder direkte udsat for sol. Kløe og brændende udslæt kan forekomme og udslæt kan vare i flere dage. Der kan også forekomme mørk pigmentering af huden. En fototoksisk reaktion ligner overdreven solskoldning, som sædvanligvis forekommer inden for 24 timer med eksponering af sol/UV stråler.

De primære æteriske olier, der gver lysfølsomhed er citrusolier: angelica, bergamot, grapefrugt, citron, lime, appelsin, wild orange og mandarin. Bergamot æterisk olie indeholder bergapten, der er fotosensibiliserende og kan kan forårsage alvorlige reaktioner på huden.

Når du bruger fotosensibiliserende olier, skal du vente mindst 12 timer og gerne længere, før du udsætter huden for UV-stråler. For at være helt sikker, så undgå at bruge ovennævnte olier på huden, hvis den kan blive udsat for sollys.

Få spændende nyheder og modtag gode tilbud

Få 15% på din første ordre

Du tilmelder dig samtidig vores nyhedsbrev

Ved indsendelse accepterer du behandling af dine data

Tusind tak

Her er din rabatkode

nyhedsbrev15

Vi glæder os til at modtage din ordre